Cyberlaw

 

Does innovation need openness?

Cred ca stiti ca il amintesc destul de des pe Lawrence Lessig si nu as vrea sa credeti ca urmarindu-i activitatea, ascultandu-l sau citindu-i operele nu ma straduiesc sa imi pastrez o opinie obiectiva, chiar daca il admir, chiar daca este una dintre persoanele care m-au inspirat. Va spun asta pentru ca, inainte de a scrie acest post m-am gandit destul de mult la informatiile prezentate de Lessig, pe care nu as fi dorit sa le iau ca atare, lasandu-ma antrenata fara rost in cunoscutul razboi Google vs. Apple.

Nu stiu daca printre cititorii acestui blog sunt si sustinatori Apple, mi-e greu oricum sa cred ca cineva s-a putut mentine „curat” in contextul in care toate stirile tech abunda de Apple la fiecare colt, cert este ca imi doresc ca, inainte de a asculta prezentarea Lessig sa va eliberati de orice idee preconceputa, de orice afinitate, de orice manie absurda sau justificata pentru ca uneori este util sa detinem cat mai multe informatii decat sa ne lipsim de cele care ni se par daunatoare.

Si pentru ca am vb de „eliberare”, as vrea sa nu va pierdeti in multiplele detalii si sa omiteti esenta, asta pentru ca ideea de baza a prezentarii nu consta neaparat in „abuzurile” Apple cat in impactul pe care il poate avea asupra tehnologiei limitarea libertatii – spun “free” as in “free speech”, not as in “free beer”.

S-ar parea ca, in concret, ne indreptam cu pasi marunti catre o etapa in care societatea uita sau omite sa ia in considerare ca are dreptul la interconectivitate, ca are posibilitatea sa studieze componente software pentru a analiza functionalitatea (reverse engineering), ca poate reproduce in scop privat opere fara a plati drepturi de autor, toate aceste drepturi consolidand libertatea ce permite accesul la opere pentru o corecta si completa dezvoltare culturala.

Am extras un paragraf relevant din declaratia pentru inovatie, creativitate si acces la cunoastere disponibila pe fcforum.

„The public interest is served by supporting and ensuring ongoing creation of intellectual works – because of their significant social value -, and by ensuring that all citizens have unfettered access to such works for a wide range of uses.”

Mai jos aveti prezentarea lui Lessig, dureaza ceva, dar merita. Poate functiona si ca un reminder pentru citirea cu atentie a contractelor online in care se poate strecura “all your apps belongs to Apple”

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Un răspuns

  1. steve 24 Aug, 2010 @ 16:03

    Lawrence Lessig nimeni altul decat o persoana care stie sa ia partea cuiva intr-un razboi in care se stie cine va castiga, el inca nu stie dar spera sa fie in tabara care trebuie :), daca te referi la libertatea pe care google o da, atunci incearca sa verifici si sa cauti problemele care au aparaut pe Android Market si dupa sa verifici cate aparate care ruleaza android au fost crack-uite prin asa numita libertate data de ei, numai in interesul lor de nu a fi dati uitari intr-un anumit domeniu/produs, nu am ce sa zic decat ca este o institutie care este sponsorizata de guvern si care urmareste interesele acestora. you know what. best

Răspunde și tu