Cyberlaw

 

Dreptul de denuntare unilaterala al consumatorului

Primisem inaintea sarbatorilor un email de la o persoana interesata a cunoaste mai multe aspecte in legatura cu dreptul de denuntare unilaterala al consumatorului acordat tuturor persoanelor fizice in cazul cumpararii de produse ofertate prin magazinele virtuale. Mi-a fost atrasa in acest mod atentia asupra catorva paragrafe corespondente termenilor si conditiilor de incheiere a contractelor online, in care este precizat faptul ca doar in situatia livrarilor de produse prin curier consumatorul poate beneficia de dreptul de a returna produsele in termen de 10 zile potrivit Ordonantei Guvernului nr.130/2000.

In incercarea de a gasi interpretarea corecta, adica de a afla daca este posibil din punct de vedere legal sa limitezi posibilitatea consumatorului de a isi exercita acest drept, am studiat informarile adresate consumatorului regasite in cazul a doar doua magazine online – emag si mediadot.

Renuntarea la cumparare in termen de 10 zile se poate aplica doar pentru produsele livrate prin curier
Livrarea facandu-se prin personalul propriu al magazinului, ulterior aceasta nu poate fi considerata comert la distanta si ca urmare nu beneficiati de dreptul de denuntare a contractului in termen de 10 zile

In concluzie, astfel cum se intelege din ambele texte, dreptul de denuntare unilaterala va putea fi exercitat de consumator numai in cazul in care produsele sunt livrate prin curier, in toate celelalte situatii (de genul bunurilor livrate de personalul angajat al magazinului sau al celor ridicate direct de la sediu) neaplicandu-se prevederile Ordonantei Guvernului nr.130/2000.

Ne intrebam astfel ce rol are livrarea bunului in cazul incheierii oricarui contract de vanzare cumparare si in ce masura o modalitate speciala de livrare poate influenta clasificarea contractului intervenit intre parti ca fiind unul incheiat la distanta.

Pentru mai multe detalii cititi AICI si mentionez – posibilele interpretari contrarii sunt binevenite 🙂

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Un răspuns

  1. George 9 Feb, 2009 @ 07:31

    In sfarsit o lege buna ..desi mi se pare ca in strainate termenul de este de 30 zile. Vreau sa va intreb daca aceasta lege este valabila si in urma desigilarii produsului ? Mai am dreptul sa-l returnez ?

Răspunde și tu