Cyberlaw

 

Incalcarea drepturilor de autor asupra operelor software

“Nu mai ai timp sa scrii pe blog…” – e constatarea unui prieten apropiat, care a recunoscut ca imi citeste articolele din placere, si nu, din obligatie. Nu pot nega asta, cred ca intr-adevar fac parte dintre aceea care pot declara convinsi ca ziua are 16, si nu 24 de ore, asta poate apropos si de discutata crestere a frecventei de rezonanta a planetei.

Well, pentru a nu atinge penibilul vorbind de lucruri pe care nu le stapanesc, revin la subiecte mai placute, pe care sunt in masura sa le discut, cum ar fi operele de tipul programelor pentru calculator. Am preluat recent actiunea celor de la KANVAS STUDIO, dezvoltator web care doreste sa ii fie recunoscute de instanta drepturile de autor asupra functionalitatii de tip CMS – sistem de administrare, conceput de acestia pentru sustinerea operelor web, printre care se numara si cea disponibila pe geniustravel.ro.

Cum recunoasterea n-ar fi fost o problema care necesita in mod special aprecierea instantei, petitul cererii a fost completat si de constatarea incalcarii drepturilor KANVAS STUDIO prin actiunea detinatorului site-ului www.mgta.ro, care a utilizat fara consimtamantul titularului un produs software asupra carora nu detinea vreo licenta (pentru a nu cauta prea mult pe whois este vorba de MGTA COMPLET CORPORATION).

Da, in prezent www.mgta.ro nu mai este online si nu aveti cum sa va dati seama ca pana si grafica web prezenta multiple similitudini cu cea regasita pe www.geniustravel.ro. Log-urile au fost insa retinute pe serverul hosting providerului, cel putin asa a declarat reprezentantul PROFISOL TELECOM, si mai mult decat atat, pentru a nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste identitatea grafica si software regasita in cazul celor doua opere, in perioada de disponibilitate online, a fost realizata o expertiza tehnica extrajudiciara, pe care am placerea sa v-o prezint aici:

Vedeti? Sustin cu mare entuziasm demersurile titularilor de drepturi.

Articolul următor Cine-i hosting providerul?
Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

Un răspuns

  1. Emil Manolea 8 Jun, 2010 @ 11:28

    Buna ideea de a face public actiunea noastra. Sa speram ca prin asta reusim sa constientizam cat mai multa lume.

Răspunde și tu