Cyberlaw

 

Bloguri, WordPress, GPL si … drepturi de autor

Speta este urmatoarea:

Un detinator de blog (il putem numi „Z”), de altfel si foarte cunoscut, reclama incalcarea drepturilor sale de autor de catre un alt detinator de blog (cauia ii vom spune „X”), prin reproducerea integrala a caracteristicilor de design aferente blogului al cazui utilizator de drept este Z.

In justificarea „reclamatiei” sale, Z face precizarea ca blogul a fost creat folosind platforma si template-urile WordPress, dar ca segmentul de design reprezinta o opera independenta si originala, care necesita recunoasterea si protectia conferita de lege acestor tipuri de creatii.

Convins de veridicitatea pretentiilor sale, Z notifica cu buna credinta furnizorul de hosting ce gazduieste contul aferent blogului detinut de X in incercarea de a suspenda accesul publicului la un continut ce incalca dreptul de autor al lui Z asupra designului in speta. Dupa mai multe ezitari, furnizorul de hosting suspenda contul lui X, accesul publicului asupra continutului in cauza fiind restrictionat.

Nota: Ascunderea identitatii reale a subiectilor nu are un scop satiric, prezentarea spetei dorindu-se a fi una obiectiva datorita interesului pe care il prezinta.

Cu luarea in considerare a celor expuse mai sus, cateva precizari trebuie facute:

1. Orice dezvoltare ulterioara realizata pe un format wordpress este supusa termenilor de licentiere GPL, fiind considerata o opera derivata

Formatul WordPress este perfect customizabil, modificarile ce pot fi aduse avand in vedere atat programarea si cat partea de design. Toate aceste posibile schimbari pe acest format (avem in vedere atat platforma cat si template-urile wordpress) sunt considerate opere derivate, licenta GPL si termenii acesteia aplicandu-li-se in mod automat (“this License applies to any program or other work which contains a notice placed by the copyright holder saying it may be distributed under the terms of this General Public License. The “Program”, below, refers to any such program or work, and a “work based on the Program” means either the Program or any derivative work under copyright law”)

Altfel spus, daca formatul initial – wordpress, putea fi copiat, modificat, distribuit in mod liber, free of charge, aceleasi reguli se vor aplica si oricaror opere realizate pe baza platformei si a template-urilor wordpress. Mai concret, daca blogul lui Z a fost creat folosind platforma si template-urile wordpress, opera realizata ulterior (incluzand designul special creat) ca intreg, se va supune termenilor si conditiilor de licentiere GPL.

2. Pentru a beneficia de protectia conferita prin legea dreptului de autor si a nu cadea sub incidenta conditiilor de licentiere GPL, opera trebuie sa intruneasca anumite conditii

Cu referire in mod special la partea de design, din dispozitiile GPL extragem urmatoarele:

If identifiable sections of that work are not derived from the Program, and can be reasonably considered independent and separate works in themselves, then this License, and its terms, do not apply to those sections when you distribute them as separate works. But when you distribute the same sections as part of a whole which is a work based on the Program, the distribution of the whole must be on the terms of this License, whose permissions for other licensees extend to the entire whole, and thus to each and every part regardless of who wrote it.

Raportata asta la speta in cauza, interpretarea va fi urmatoarea: designului creat de Z (sau asupra caruia Z solicita recunoasterea ca titular de drepturi exclusive), nu i se va aplica licenta GPL numai in masura in care acesta va intruni cumulativ urmatoarele conditii:

a) Poate fi luat in considerare si indentificat separat fata de program (aici incluzandu-se platforma, template-urile wordpress plus derivatele)

b) Este distribuit independent, ca opera diferita. Termenul de distribuire nu trebuie inteles in sensul acestuia restrans, ca referindu-se exclusiv la vanzare sau alta forma de transmitere cu titlu gratuit sau oneros a unei opere cat si la comunicarea publica a acesteia, printre conditiile aplicabile inclusiv primului creator de opere derivate, aflandu-se si urmatoarea: ”You must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from the Program or any part thereof, to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms of this License.”

Pe cale de consecinta, unui banner functionabil pe orice blog creat pe structura wordpress nu i se vor aplica termenii de licentiere GPL, acesta fiind considerat a fi o opera distincta, ce poate fi identificata separat, prin natura acesteia putand fi distribuita si comunicata publicului in mod independent. Aceleasi reguli se vor aplica si continutului text al blogului, logo-urilor, opere asupra carora detinatorul de blog este recunoscut a avea drepturi exclusive de autor.

3. Notificarea lui Z prezinta toate aspectele de legalitate, acesta considerand cu buna credinta ca drepturile sale au fost incalcate iar reactia furnizorului de hosting de a bloca accesul publicului la blogul detinut de X este, de asemenea, perfect justificabila, acesta actionand in temeiul dispozitiilor Legii comertului electronic nr.365/2002 (art.14, alin.(1) lit.b))

„b) avand cunostinta despre faptul ca activitatea sau informatia respectiva este nelegala ori despre fapte sau circumstante din care sa rezulte ca activitatea ori informatia in cauza ar putea vatama drepturile unui tert, furnizorul de servicii actioneaza rapid in vederea eliminarii sau a blocarii accesului la aceasta.”

Nu putem totusi sa nu remarcam injustetea unei astfel de circumstante, in care persoane aflate in deplina legalitate (cel putin din punct de vedere al aspectelor studiate, asa cum este X) sunt nevoite sa suporte consecintele unui sistem legislativ ce promoveaza o procedura abuziva.

Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

2 răspunsuri

  1. Bogdan Neacsu 21 Sep, 2009 @ 09:55

    Blogul dvs. este extrem de util, cu atat mai mult cu cat informatiile privind acest domeniu sunt foarte putine in Romania, iar specialisti, de asemenea.

    In legatura cu subiectul articolului, am o nelamurire pe care v-as ruga respectuos sa ma ajutati sa o clarific. Este legala vanzarea unui program licentiat sub GPL/LGPL (eventual modificat), cu toate ca ele trebuie sa fie in acelasi timp libere pentru copiere, distribuire, modificare? Am citit aceste licente, am citit si faq-ul de pe pagina FSF, iar acolo e specificat ca pot fi vandute aceste programe, la orice pret.

    Inteleg ca acest tip de licente sunt aplicabile in SUA, dar nu sunt lamurit daca ele nu contravin cumva legislatiei romanesti sau celei europene sau a altei legislatii nationale. Asta nu numai din cauza sistemelor de drept diferite, dar si a legilor concurentei (poate interveni si acest aspect) care se aplica mai “relaxat” in SUA decat in UE.

    In Romania nu prea exista doctrina in acest domeniu, iar in alte tari aceste licente sunt controversate, existand multe discutii contradictorii. Ciudat este si faptul ca cei de la FSF afirma ca textele licentelor lor au valoare juridica doar in limba engleza, neexistand traduceri autorizate de ei in alte limbi.

    In legislatia romana (si probabil in multe state) este consacrat principiul conform caruia contractul este legea partilor, cu conditia ca acesta sa nu contravina normelor legale imperative, dar acest tip de licenta (contract intre parti), mai ales ca instituie un proces “viral”, nu incalca legislatia romana sau alta legislatie a vreunui stat?

    Concluzionand, v-as fi recunoscator daca mi-ati clarifica urmatoarele aspecte:

    1) este, deci, adevarat ca programele licentiate sub GPL/LGPL pot fi vandute, la orice pret, fara sa contravina legislatiei niciunei tari?

    2) poate traducerea facuta de mine sau de catre un traducator autorizat, din limba engleza in orice alta limba (romana de exemplu) sa fie considerata ca indeplinind una din conditiile licentelor GPL/LGP si anume aceea a comunicarii termenilor acestei licente odata cu distribuirea programului?

    Va multumesc.

  2. Monica Lupascu 25 Sep, 2009 @ 16:00

    Bogdan, odata ce utilizezi acele programe esti implicit de acord cu anumiti termeni si conditii. Licenta, termenii contractuali se aplica oricarei reproduceri sau vanzari a programului respectiv, atat in tara cat si in strainatate.

    Pentru a raspunde rapid la intrebarile tale:
    1) Da, orice program licentiat GPL poate fi vandut, dar in anumite conditii – printre care pastrarea acelorasi termeni de licentiere. GPL-ul nu iti interzice sa scoti un profit din aplicatiile disponibile in mod gratuit, in schimb iti limiteaza posibilitatea de a oferi drepturi exclusive, cu alte cuvinte, nu va putea exista un proprietar asupra softului in cauza.

    2) in cazul in care nu exista o versiune oficiala in limba romana , disponibila pe FSF, atunci eu ti-as recomanda ca orice comunicare sa fie facuta atat in limba romana cat si in limba engleza – asta pentru a evita orice risc (oricum cea in lb romana e de preferat sa fie tradusa de un traducator autorizat)

    Cam atat, succes! 🙂

Răspunde și tu