Cyberlaw

 

In asteptarea sarbatorilor suntem indulgenti

Saptamana trecuta aduceam la cunostinta tuturor modalitatea inedita de afacere a catorva firme romanesti ce promovau un nou sistem de licitatie online deschis tuturor consumatorilor. Astazi, impreuna cu A.P.T.I. am decis sa actionam, prima masura fiind doar de a informa companiile in cauza despre ilegalitatile constatate, fapt de inteles avand in vedere ca multi incearca sa isi promoveze afacerea fara sa aiba in vedere si consecintele legale.

In concluzie am fost indulgenti, asa se intampla de sarbatori si trecand peste asta, asa isi doreste a fi si A.P.T.I. -ul, o asociatie care in primul rand incearca sa ofere sprijin tuturor subiectilor de pe piata informationala, fie acestia comercianti sau consumatori.

Ne-am rezervat cu toate astea dreptul de a sesiza autoritatile competente si am in vedere deocamdata Autoritatea Nationala pentru Comunicatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Pentru ca speranta moare ultima, incercam sa credem ca termenul de remediere pus la dispozitia acestora va fi luat in considerare si mai mult decat atat, ca toate societatile in cauza vor incerca sa-si reevalueze modalitatea de a-si promova si intretine afacerea sau cel putin de ne vor transmite un raspuns.

Articolul următor Am castigat!
Monica Lupașcu Romanian Lawyer since 2005 with LL.M. in Intellectual Property Law. She currently activates as European Trademark Attorney and internet and technology legal practitioner.   monica.lupascu@nullcyberlaw.ro

9 răspunsuri

  1. lawrenceSoft 18 Dec, 2008 @ 19:53

    Multa bafta cu site-ul, si Sarbatori Fericite !

  2. Robintel 19 Dec, 2008 @ 00:17

    Bine aţi făcut. Tot respectul.

  3. rankzilla 3 Jan, 2009 @ 09:38

    Esti avocata Monica? imi faci si mie textele pe siteul meu de licitatii ca sa nu nu am probleme cu nimeni si sa-mi vad de licitatii in continuare? :)) Imi palce de tine esti rea si frumoasa. :)) Daca vrei iti mai dau eu ponturi de facut trafic pe bloguri. Stiu si alte escrocherii cum le numesti tu si pot sa iti dau informatiile 😉 Cat priveste sezizarea de mai sus nu mai sticati imaginea acestor firme serioase. ca si APTI poate fi luat la misto. Acest tip de Licitatii Monica nu puteti sa i-l opriti pentru ca se face si afara. Poate ma enervezi si imi fac o firma in Elvetia sau Cipru su rulez pe romania cu SEO la maxim si campanii ce mai faci?? :)) deci daca vrei facem trafic pe blog :)) si BTW. iti dau linkul cu siteul meu sami revizuiesti textele ca sa nu mai fie cava ilegal? Fac cinste promit 🙂 rankzilla

  4. Monica Lupascu 5 Jan, 2009 @ 17:07

    Mai explic o data pentru ca e posibil sa fie nevoie de precizari mai clare.

    1. Printre obiectivele apti se inscrie si cea de a apara “ toti utilizatorii romani, de orice fel de activitati ilegale care pot avea loc pe Internet;”, toti utilizatorii romani inseamna atat companii, adica persoane juridice cat si persoane fizice. Evident ca pot exista foarte multe situatii in care nu poti sustine interesele unei parti decat in dezavantajul celeilalte, cum s-a intamplat si in cazul asta. Este normal sa existe mai putine riscuri in cazul sustinerii intereselor companiilor in detrimentul consumatorilor, acestia din urma fiind de cele mai multe ori persoane cu putine sanse de contracarare pe calea justitiei, spre deosebire de persoanele juridice.

    2. Desi sunt membru apti, posturile blogului meu se inscriu in ceea ce se numeste “libera exprimare” si nicio apreciere de genul “escrocherii sau posibila infractiune” nu trebuie sa fie neaparat sustinuta de ceilalti membrii apti. Exista cateva persoane cu specializare juridica in cadrul apti care pot chiar avea o alta interpretare decat a mea. In concluzie, am trimis din partea apti o informare catre companiile in cauza si, in acelasi timp mi-am permis sa postez si cateva precizari personale. Sunt doua lucruri diferite in concluzie – postul “licitatii sau escrocherii” si informarea adresata companiilor.

    3. Obiectul informarii transmise era de a incunostinta companiile de o interpretare care ar putea fi in dezavantajul lor. Apti nu acorda consultanta juridica, nu impune anumite reguli, nu contrange utilizatorul sa adopte o anumita atitudine, se poate doar sesiza si informa eventual publicul. Ajungand in atentia sa o interpretare potrivit careia consumatorii ar putea fi inselati pe parcursul cumpararii anumitor produse, era dator sa ia o atitudine.

    4. Asa cum orice opinie poate avea una contrara, oricarei interpretari juridice i se poate aduce un contraargument. De fapt de asta e nevoie, asta a fost si solicitarea apti, in cazul in care veti citi cu atentie informarea va veti da seama de acest lucru.

    5. Daca sunteti un bun cunoscator a ceea ce insemna indexare google si promovare online, cu siguranta va veti da seamna ca traficul pe un site nu se castiga exclusiv din „desfiintarea anumitor firme”. Oricum, daca veti acorda mai multa atentie blogului meu, adica veti remarca si posturile nu numai cele 10 articole „neinteresante”, veti vedea ca per ansamblu nu am urmarit scandalul, fiind concentrata, dimpotriva, pe studierea anumitor spete. Asta de fapt inseamna pentru mine activitatea acestor firme de licitatii – doar posibile spete pe care le interpretez pentru ca am o experienta juridica de care anumite persoane pot tine cont. Pentru acestia blogul meu este unul interesant.

    6. Nu in ultimul rand – multumesc pentru aprecierile personale si pentru interesul acordat activitatii mele!

  5. Gabriel 29 Jan, 2009 @ 23:38

    care aveti nelamuriri despre site-urile acestea de licitatii lasati-va o adresa de mail si va dau eu cateva imagini exemplificative despre cat de escroci sunt…

  6. Monica Lupascu 30 Jan, 2009 @ 02:51

    @Gabriel

    La ce imagini exemplificative te referi? Banuiesc ca altele decat cele ce pot fi urmarite direct in site-urile in cauza … chiar sunt curioasa 🙂 si fac primul pas monica[dot]lupascu@cyberlaw[dot]ro

  7. Marius 3 Feb, 2009 @ 14:09

    cum a ramas cu asta? vreun raspuns?

  8. produse bio 12 Aug, 2009 @ 20:03

    Potrivit art.23 alin 2 lit.a din O.U.G nr.77/2009, organizarea de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii(sisteme de telefonie fixa sau mobila) ori asimilate acestora, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Răspunde și tu